Selasa, 31 Disember 2013

Resipi Puding Triffle


Bahan-bahannya:

2 gulung swissroll/kek(flexible blh guna ape2 jenis kek)
1 tin fruit koktail
i tin susu segar
1 tin susu cair
1 tin air
5 sudu besar tepung kastard
5 sudu besar gula
 1 kotal cystal jelly berperisa rasberry/srawberry(masak ikut arahan pada kotak)

Cara membuatnya:

1.Potong kek swissroll tadi dan susun di dalam bekas.
2.Tapis fruit koktel dan ambil airnya dan jirus pada kek swissroll yang telah disusun td
3.campurkan tepung kastard, susu cair, air ke dalam periuk.kacau pada api yang kecik
sehingga campuran tadi hingga masak dan kelihatan berkilat.
4. Tuangkan campuran yang dimasak tadi kedalam kek yang telah dipotong. biarkan sejuk seketika.
5. masak jelly mengikut arahan pada kotak.
6. setelah itu masukkan jelly yang telah masak ke dalam bekas kek dan campuran kastard td.
(lapik sudu/senduk ketika menuang keatas kastard bagi mengelakkan dari adunan kastrd pecah.
7. seterysnya tabul buah-buahan yang telah ditapis.
8. simpan dalam peti sejuk sebelum dimakan.

Tiada ulasan: